Friday, July 15, 2011

AL-KISAH BERMULA..

sebuah kisah yang dilakari dengan sejarah yang tersendiri,dicipta dengan penuh berhati2,hadirnya bukan difikiri,tapi sekadar terlintas dihati..

AL-KISAH BERMULA..seorang manusia yang hidupnya sederhana,dipenuhi tawa dan gembira,oleh mereka yang sentiasa berada bersama,susah senang bersama,suka duka asam garam hidup berdua..

hati sentiasa senang.kerana sentiasa berada bersama orang yang tersayang,tapi sayang,ada makhluk ciptaan tuhan,yang ingkar pada tuhan,enggan sujud pada adam,mula memasang perangkap untuk manusia ini..sudah meleret senyumnya sambil memikirkan rancangan yang bakal dilaksana..

satu hari,si manusia diperkenalkan dengan media masa,kegunaan jalur lebar,bermula dari suka2 bertukar menjadi cita2..mula mencipta nama didunia FACEBOOK..agak menarik katanya,ramai teman dari seluruh pelusuk dunia,gembira katanya..tiba2 terasa ingin meluahkan kata2..lalu si manusia mencipta lagi alat yang dipanggil "BLOG"..ramai yang akan membaca katanya,pasti terubat luka katanya..

hmmm...rasa macam belum puas,apa lagi yang tertinggal agaknya???sambil berfikir,dia mula tersenyum gembira,wah!!!ramainya FREIND dalam facebook..gila banyak follower aku!!!hahaha..ketawa girang nampaknya..tapi dia terlupa..syaitan si perancang hati,pembawa mati hati..sudah gelak bergolek,suka kerana si manusia telah terpedaya..

si manusia mula lupa segala2nya,habis mereka yang tersayang ditinggalkan,amal entah kemana,pahala dosa bukan lagi ukuran buat dia,redha allah bukan lagi perkara yang utama..yang penting GEMBIRA!!!!!HAHAHAHAHA..

TAPI si manusia terlupa,hari ini malaikat mula mengetuk pintunya,membawa amanah dari sang pencipta,membawa khabar dari si pemuka dunia,bahawa hari ini adalah hari dia,bertemu yang maha esa..

ALLAH!!!!si manusia hampir terlupa,nak menepuk dahi pun sudah tidak mampu rasanya,seingatnya kali terakhir dia bersujud menghadap yang maha esa,bila ye???ALLAH!!LUPA LAGI,BILA YE...bagaiamana??

syaitan ketawa penuh makna..mula muncul sebagai penyelamat mangsa..memberi minum ketika dahaga,tapi dengan syarat mengaku dia sebagai tuhan,pemilik dunia..apakah tindakan si manusia??adakah dia perlu reply kepada teman2 facebooknya untuk mencari jalan penyelesaiannya??atau menaip diblognya meluahkan isi hatinya ketika ini??syaitan ketawa lagi...HAHAHAHAHAHAH...DUHAI MANUSIA!!!

akhirnya si manusia pergi bertemu yang maha esa,tinggal sanak saudara,sahabat dan juga teman rapat semasa hidupnya,segala2nya ditinggalkan..apa lagi ya yang tertinggal..OH YA!!!BAGAIMANA FACEBOOK DAN BLOG DIA YE??masih adakah yang sudi untuk mengupdate kannya???adakah semua followers dia tahu bahawa dia sudah meninggal dunia??

DUNIA...kau begitu kejam sehingga sanggup membawa manusia jatuh kelembah yang hina,hingga mereka lupa untuk sujud pada si pencipta,kau hanya fatamorgana,tapi kenapa manusia gila mengikutinya??sungguh kasihan pada manusia..

SYAITAN durjana,selamanya kau psati dineraka,itulah sebaik2 siksaan buat engkau yang tak habis2 menggoda anak2 adam,hinanya dirimu hingga layak diberi makan anjing saja,tapi pasti anjing pun jijik untuk menelan jasad mu..

MANUSIA...sedihnya hati,melihat kalian makin lupa akan kekuasaan illahi..aku juga seperti kalian,yang mudah lupa tapi harus selalu diingatkan.aku merayu pada kalian,marilah sama2 kita bersatu,dibawah satu nama,dibawah satu talian persaudaran,dibawah satu rahmat..ALLAH...

No comments: