Wednesday, February 12, 2014

MOVIES "GHOST SWEEPERS 2012"


Salam..rasanya dah lama aku tak update cite hantu kat dalam blog aku ni..sememangnya aku suka layan movie hantu ni..hari ni aku nk promote citer hantu korea...hantu + komedi....

Aku ni bukannya suka sangat cite korea pun,nak2 lak cite cinta,lagila aku tak layan..tapi 1 hari,kawan aku buka cite hantu ni,aku layan,terasa best pulak...sampai rumah terus download...ternyata memang best...walaupun cite tahun 2012 punya..aku layan je..janji best..

GHOST SWEEPERS...kisah pasal sekumpulan bomoh yang dikumpulkan bertujuan untuk menghalau saka or hantu kat sebuah kampung bernama  ULJINRI...setiap dari diorang ni ada kelebihan masing2...tapi kebanyakannya tarik diri bila ritual yang dibuat gagal dan menakutkan diorang,lagi memburukkan keadaan bila diorang semua dapat tahu ketua kumpulan ni dapat upah dari pihak atasan sekiranya dia berjaya mengamankan balik kampung uljinri...hasilnya hanya tinggal 5orang bomoh dan seorang wartawan...berjaya atau tidak diorang menghalau hantu kat dalam kampung ni,korang kena tonton sendiri..tapi bagi aku citer dia tak seram mana pun,jalan cite dia best dan unsur komedi yang menjadi..

Korang ni asal korea je cinta..bosan dah aku dengar..sekali skala cuba explore sikit genre yang berbeza..BTW,aku ada layan cite hantu korea yang lain,semuanya best2...nanti aku share lain dengan korang..buat masa sekarang,korang tengok dulu cite ni...











GHOST SWEEPERS TRAILER




p/s : dengar cite sekarang famos dengan kes sumpah..sampai kes bola pun nak kena sumpah..perlu ke??


ikhlas dari hamba allah serba sederhana...conan..

TAHUN BARU EGYPT *ENTRY LAPUK*

salam..aku tahu memang dah lewat sangat2 pun kalau nak update entry ni...aku peduli apa..aku tetap nak update jugak..pasal tahun baru kat egypt ni...kebetulan 31 dis 2013 yang lepas aku ada kelas..habis kelas,cikgu hantar kitorang balik rumah..dia suruh balik sebelum menjelangnya detik 12 malam...dia kata bahaya..korang nak tau bahaya yang macam mana?

Bahayanya sebab masuk je jam 12malam,diorang akan campak botol kaca dari rumah diorang ke bawah..kat egypt ni,rumah semua jenis rumah bertingkat2..takdenya nak sebijik2..rumah yang sebijik2 tu rumah orang kaya je...ok..masuk balik topik...itu memang cara diorang sambut tahun baru..masing2 tunggu kat balkoni,masuk je jam 12malam..masing2 campak botol dari balkoni diorang tu ke bawah..

Nak dijadikan cerita..conan ni bukanlah seorang budak yang dengar kata cikgu,saya tunggu bawah rumah..lebih kurang 11.30malam gitu,saya dengan kawan saya gerak ke lokasi nak tengok bunga api..masa jalan tu hati2 jugak..takut terserempak dengan cikgu kitorang tadi..huhuhuhu...

Hasilnya..seperti yang dalam gambar ni..xla secantik macam kat KLCC atau PUTRAJAYa..biasa2 je..cuma terasa jugak kehangatan dia..sana sini bunga api..takde sapa2 yang taja ke apa..masing2 punya badget..beli bunga api sendiri..dan buat pertunjukan tajaan sendiri...susah nak cakap macam mana rasanya..walaupun serba sederhana je..aku dah rasa cukup happy...kat tepi pantai pun diorang main bunga api..cumanya...kat tempat orang ramai diorang tak baling botol kaca,diorang cuma baling plastik yang berisi air..masa aku otw balik rumah..baru aku nampak botol kaca tu...

Berbekalkan Hp aku,dapat jugak aku tangkap gambar..sorryla kalau x berapa nak cantik sangat..janji ada gambar..huhuhu..









tulisan kat jalan ni,nak dijadikan cerita..ada sekumpulan lelaki jalan depan aku,diorang yang conteng ni..aku tukang snap gambar je..hehehehe

ikh;as dari hamba allah serba sederhana..conan..

Saturday, February 8, 2014

CERAMAH USTAZ DON..30 JAN 2014..KEDUTAAN MELAYSIA,EGYPT..

Salam...sepatutnya aku update benda ni dah lama..tapi entah kenapa terlambat lak..

Aku ada dengar ceramah ustaz don,xdela ceramah sangat..tapi more tu sembang2 biasa...kat kedutaan malaysia egypt...30 jan 2014..sehari sebelum dia balik malaysia..tak silap aku..actually banyak benda dia shared sebenarnya... 

1- Berkatnya majlis selawat...sekali kita berselawat untuk junjungan besar nabi muhammad 10 kali allah selawat untuk kita...dengan hanya mendengar alunan selawat,mampu tarik seorang gadis melayu yang hampir2 hanyut menjadi muslimah yang paling taat!!itu baru dengar..belum selawat lagi..

2- Kenapa filem P.ramlee ramai orang ingat sampai sekarang..sebab alunan lagu2 yang dia bawak sama alunannya dengan zikir dan qasidah yang korang dengar sekarang..antaranya dalam filem ali baba bujang lapuk...perlu di ingatkan..nak cipta satu irama untuk satu qasidaah bukan mudah ok..pentingnya belajar a'rud qafiyah aku rasa..yang aku sendiri rasa susah..huhuhuh..

4- Allah dah kata...nabi kita..nabi muhammad..akan diberi kelebihan samada sama dengan nabi2 yang terdahulu atau lebih lagi dari itu..kalau nabi musa boleh belah laut,nabi muhammad boleh belah bulan..kalau nabi sulaiman boleh bercakap dengan jin,angin,binatang..nabi muhammad hatta dengan batu sekalipun bercakap dengan baginda..

5- Kenapa perlu Nabi Musa ketuk tongkat dia untuk belah laut??sedangkan doa Nabi Musa adalah makbul?itu tandanya..nak tunjuk kat kita...nak sesuatu benda perlukan usaha..jangan nak senang tapi malas!!!

6- Malaikat...ada yang punya 2,3,dan 4 sayap..jibril ada 300 sayap..kiri dan kanan..nabi muhammad kagum dengan jibril..tapi jibril kata...jangan terlalu kagum dengan penciptaan dia..sebab ada yang lagi besar dari dia..MALAIKAT ISRAFIL..punya 600 sayap..kiri dan kanan..hanya dengan 1 sayap sahaja dah mampu tutup keseluruhan jibril...

7- Kita...jangan terlalu bangga dengan ilmu yang kita ada..tarbiyah manusia itu penting..bukan tunjuk pandai xkena tempat..jangan biadap dan jangan abaikan apa kata orang tua..mereka lagi arif dari kita..kalau kita dah solat 20 tahun..mereka dah solat 40 tahun..mungkin 50,60 tahun...orang dulu2 tarbiyah mereka lagi kuat..mereka tak banyak soal..kenapa begitu begini...bukan mereka tak tahu,cuma bila allah perintahkan sesuatu..buatlah dengan hati yang terbuka..jangan banyak soal!!!mereka mentarbiyah orang dengan perlakuan..bukan dengan hanya percakapan..

8- Setiap hari kita solat...minta hidayah,petunjuk,dan bantuan dari allah..takkanla xde satu pun allah tak makbulkan..jangan bohong!!!20 tahu solat..takkan xpernah sekalipun allah makbulkan..check balik diri..jangan main kata je kat tuhan..

9- LELAKI..jangan kencing berdiri..bila korang kencing berdiri..air kencing korang tak keluar habis..bila korang bersama dengan isteri korang..air mani korang akan bercampur dengan air kencing..bila dah jadi anak..maka ianya bercampur dengan benda yang tak elok..pembentukan anak bermula dari anda...jangan kotorkan benih korang..jangan lupa berdehem 3kali lepas membuang...

10 - Bila bersama isteri..jangan berjimak melalui belakang..apa tu..aku lupa lak istilah dia..xpela..yang dah kawin pahamla tu..jangan buat gitu,allah laknat!!

11- Kaum yahudi dan nasrani..diorang mengaku diorang ada nabi..diorang ada kitab..tapi diorang bunuh nabi diorang..diorang jauh dari nabi...kita zaman sekarang memang tak bunuh nabi kita,tapi jangan kita bunuh memori kita tentang nabi kita,kalau tak,kita ni sama je macam ummat terdahulu..mereka yang jauh dari nabi,akan keras hati..dan mereka yang keras hati adalah mereka yang berlonggok dosa..moga allah jauhkan..kaji balik kisah para anbiya..tanya diri sendiri khatam belum tentang sejarah para anbiya..kalau dah..alhamdulillah..maknanya korang tahu jugak kisah nabi ilyas dan ilyasa'..kan??

12- Sekarang..budak 12tahun pun dah ada anak..dah tahu apa itu seks..cakap kat doktor,konon kena rogol dan liwat..ni bukan cerita luar negara..ni cerita dalam negara kita..mohon kita2 semua ni buat kajian sikit..banyak benda yang perlu dibaiki..jangan hanya tunding jari..setiap dari kita ada tanggungjawab..dan allah pasti akan tanye kat akhirat nanti..tahukah anda..jiran kita ada hak untuk kita..tahu x??jadi..sebarkanlah apa yang sepatutnya..

itu antara yang mampu aku taip kat sini...maaf kalau aku ada tersalah bicara..tersalah fakta..mata aku dah mengantuk sangat..dah 2.40 pagi...otak aku dah stuck rasa..harap2 semua dapat rasa manfaatnya...tiga benda penting..terapkan dalam diri BERADAB,BERAKHLAK,TERBIYAH..

sekian..wassalam..


ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan..






SELAMAT HARI LAHIR AWAK!!!

SANAH HILWAH YA UKHTI MAHBUBAH..KULL SANAH WA ENTI BIL KHAIR..




Waktu berjalan tiada henti..
Mengiringi rembulan dan mentari..
Yang terbit nan tenggelam setiap hari..
Mengiringi usiamu yang kian bertambah..
Dari hari ke hari...

Selamat hari lahir awak...
Saya takde hadiah besar2 untuk awak..
Takde jugak kek untuk santapan awak..
Cuma ada 1 yang mampu beri...
DOA moga ia lebih dari mencukupi..

Bertambah umur bertambah juga amalan..
Moga hidup penuh keberkatan..
Redha ALLAH sentiasa berpanjangan..
Moga doa awak dimakbulkan...

Jangan terlalu ambil hati dengan tingkah manusia..
Yang selalu buka aib kita..
Pasak dalam hati bahawa allah adalah yang utama..
Cukuplah dia sebagai penjaga..

Pengakhiran buat sebuah pincisan..
MAAF.. Cuma guna bahasa jalanan..
Saya coretkan sempena ulang tahun kelahiran..
"Walau seketika pertemuan..
Kita terpisah dengan lautan..
Dirimu tak mungkin ku lupa "   (^_^) y

Bezanya...
Kita tak pernah bersua..
Rindu itu sakit..ubatnya bersua..
Tak semestinya bersua muka..
Boleh jadi kirimkan DOA...

P/S : saya nyanyikan untuk awak..tapi dek kerana terpisah dengan lautan..awak cuma mampu dengar muzik yang kononnya saya mainkan..selamat hari lahir awak..harapnya awak tahu siapa "awak" yang saya maksudkan..salam sayang&rindu dari saya...moga ALLAH sentiasa jaga awak..oh....jaga diri untuk diri sendiri dan untuk mereka yang menyanyangi :)





video



ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan..