Friday, May 8, 2015

I WANNA BE A WRITER..

Assalamualaikum...ok..stat cite dengan " i wanna be a writer" stat write something since i was 12 year old...tulis skrip..alhamdulillah berbuku-buku jugak, walaupun cite2 yang aku tulis tu cite recycle yang dah ditayangkan kat tv, but 1 story i write by myself,my own idea,tak ciplak sapa2 punya cerita..tapi sayangnya..semua skrip tu aku dah bagi pada kawan2 aku sebagai tanda kenang-kenangan..ok takpe...aku redha...barang yang lepas jangan dikenang lagi...but still
                                                                                         



masuk sekolah menengah..satu hari,kami diberi tugasan untuk menyiapkan1 puisi mengikuti kretiviti masing-masing..ok..takpe..mula-mula aku buntu,aku tak tahu nak buat apa,then dapat 1 idea,aku nak buat poem untuk mak aku..hehehe...aku ambik kotak n jadikan dia kad,aku tulis dalam tu,aku balut cantik-cantik. Esoknya aku volunteer jadi orang first baca apa yang aku tulis tu, aku tahu aku bukannya seorang penulis yang baik, tapi sekurang2nya aku nampak ketua kelas aku mula sebak bila aku baca puisi untuk mak aku tu,tapi sebenarnya aku tak sangka pun yang some1 akan touching dgn puisi aku tu..hehehe..




yup!!bila aku dah masuk universiti,aku dengan tekadnya " i want to be a writer!!!"...nampak..semangat tu..aku tak tahu aku ni katogeri old school ataupun lapuk ketinggalan zaman,walaupun zaman sekarang orang guna laptop aku masih menulis guna kertas dan pen!!aku tulis sampai jadi banyak,terus terang aku memang takde basic untuk jadi penulis, 1hari aku dapat contac dengan sorang penulis skrip, kalau aku cakap korang mesti kenalnya sapa dia,dia mula ajar aku sikit2 untuk menulis walaupun kadang-kadang ada yang aku tak faham, perkenalan kitorang terhenti macam tu je, sekarang dia dah famos,aku selalu nampak nama dia kat TV, and baru juga dapat award,tahniah...jadi tinggal lagi aku sorang2 tanpa panduan..




aku tak putus asa..1 hari aku dapat contac seorang hamba allah,yang kalau aku sebut sekali je nama dia,korang mesti kenal punya,aku tak tahu kenapa allah mudahkan sangat urusan aku,aku dapat cakap kat dia yang aku nak hantar skrip yang dah aku tulis, dia suruh hantar kat email dia,time tu aku happy sangat..but like i said before,im not a good writer,aku tak dapat apa2 feedback pun dari dia,and dari situ aku sedar,yang aku ni memang tak layak lagi nak jadi writer..its sad but sokey..aku terima and redha...




sekarang...mesin taip aku ni dah sunyi dari cerita-cerita baru aku, sokey conan...aku terharu masa aku mula menulis masa umur 12 tahun tu,ramai tertunggu-tunggu cerita baru dari aku,sampai cikgu aku sendiri selalu tanya bila cerita baru nak siap??hahaha...sekurang-kurangnya masih ada lagi yang menghargai penulisan aku yang tak seberapa tu. cerita baru aku banyak tulis dalam hati.




aku tak kata aku putus asa,aku tak kata aku kecewa,cuma aku rasa sekarang belum masanya lagi, hidup aku sekarang pun dah macam buku,cuma aku tak tulis story pasal hidup aku,tapi memang aku simpan dalam hati yang satu hari nanti "i will write a book" sebelum aku menghembuskan nafas aku yang terakhir ni..cuma aku berharap sangat akan ada someone yang akan guide aku,and paling aku perlukan semangat dari seseorang...yup..i will write a book...

p/s : penat otak & badan,seharian di perpustakaan..selamat malam hamba allah semua :)


ikhlas dari hamba allah serba sederhana...conan..

Friday, May 1, 2015

DONT WORRY..BE HAPPY...:)



Assalamualaikum..saat aku menaip ni,aku takde arah tujuan,takde tajuk apa pun nak dibangkikan...mood aku hari ni macam filem hindusan yang kejap happy kejap sedih...apa yang aku rasa sekarang..50/50...semalam aku dapat berita sedih pasal ayah kawan aku yang ditipu sampai berpuluh ribu,atas dasar simpati,ayah kawan aku tu tolong,tapi atas dasar rasa lahanat,cilaka tu menipu ayah kawan aku sampai dia terpaksa menanggung hutang yang berpuluh ribu,akibat tekanan yang melampau,keje dia sebagai guru terjejas,juga sebagai imam masjid,akhirnya dia diberhentikan kerja,dengan menanggug 6 orang anak,dan iserinya yang sakit,dia hilang punca,hilang pendapatan,akhir beliau berniaga nasi lemak,kelmarin masa tengah bungkus nasi lemak,beliau tiba2 pengsan,dokor sah kan berlaku pendarah teruk di bahagian otak,dah ditakdirkan allah setakat semalam je umur beliau...al-fatihah untuk beliau..ustaz mohammad bin haji ramli..takziah untuk kawan aku umaimah binti mohammad..

kawan aku tu muda lagi,dia anak sulung,mak dia sakit,terpaksa tanggung hutang,dari cara dia bercerita dengan aku dulu,dia ni rapat dengan ayah dia...sebab mak dia sakit,jadi dia banyak dengan ayah dia,walaupun kadang2 aku tengok dia ni macam orang akde perasaan,tapi dalam keadaan sekarang..korang rasa???aku pikir balik,aku rasa aku dah banyak sangat masalah,tapi bila aku dengar pasal kawan aku ni,masalah aku kecik sangat nak dibandingkan dengan dia...aku yang dengar pun dah rasa berat apatah lagi yang menanggungnya..

setiap manusia akan diuji ikut kemampuan dia,aku kadang rasa "berat" and "payah" sangat...korang akan tahu diri korang betul2 sedih bila korang sendiri tak mampu nak ungkapkan sesuatu walau 1 perkataan,air mata pun dah x sudi nak mengalir,korang just silent n berpikir with empty things kan??nothing...

aku cuba bawa hati aku "kenapa nak sedih2 sangat ni??dunia ni sementara,takde apa pun,dah mati baru stat kehidupan sebenar kita" "kenapa nak touching macam orang gila ni??" "kalau kau rasa kau susah,mak kau dulu lagi susah,cuba belajar dari mak macam mana dia lawan dunia sedih ni dengan semangat dia" ..

aku penat bila orang yang aku sayang selalu tinggalkan aku,aku penat sangat dengan perangai macam tu,aku penat dengan orang depan kita baik belakang macam lahanat,aku penat dengan orang pandai cakap tapi tak pandai buat,aku penat dengan dunia manusia yang pura2,aku penat nak berkawan,aku penat orang tengking2 aku,aku penat nak jadi baik,u know wht u get back...u heart is broken more than u can imagine,u know,hati korang lagi sakit dari kena toreh kaca..u know what...this is what we call "dunya"..yeah..enjoy guys,no pain no gain...people dont get it whn u try so hard to be nice,they even dont wnt to undrstnd,so wht u gonna do??

sorry guys,this is not abt people..people alwys nice...is about "dunya"..yup...dunya alwys promise to us wht he had..u konw wht "dunya" had??something evil for someone bad like shit,n something good for someone trying to be good like an angel...so people..u can choose..evil or angel...

i m not asking u to be evil in hell or angel in heaven..just be yourself,create your manner for the right way,dont hurt people around you,try your best to not hurt anyone especially your mom..she is an angel in your dunya,without her,your are nothing...

about friend...yeah..like i said..dont hurt,dont cheat your friend..believe me...your REAL FRIEND alwys bring your joys and happiness..so try to find someone who really honest to be your friend,if not..you are going to be hurt..dont worry..i feel it already..hahahaha....it fun like u must to eat a candy you hate to taste it..its ok..still candy,its sweet..

tapi apa pun..kita percaya..semua u ujian untuk kita supaya terus tabah dan perbaiki diri ke arah yang lebih baik,allah uji tu bukan sebab benci,bukan saja2 nak pekena kita,tapi anggaplah ni salah satu cara allah nak ajar kita bahawa tempat pergantungan kita hanya allah..bila kita dahulukan allah lebih dari segala2nya,kita takkan pernah kecewa,persoalannya mampukah kita??tanya diri masing2...sekian saja bebelan aku..btw..macam mana english aku??hahaha..proses nak belajar sekarang dari dulu..zero!!aku tinggalkan korang satu lagu "dont worry be happy"..yeah..whtever happen,alwys be hpy...try to be hpy ok..:)



Don't Worry, Be Happy - Bobby McFerrin (Cover by Randler Music)





ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan..