Friday, April 30, 2010

SAMA2 MUHASABAH DIRI....

1o PERKARA YANG SIA-SIA......

SUFYAN AL-TSAURI,seorang ulama hadith yang terkemuka,menyatakan bahawa ada 10 hal yang termasuk dalam kategori sia-sia:-

1.lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri tanpa berdoa untuk ibu bapanya dan kaum muslimin

2.orany yang sentiasa baca al-quran tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap2 hari.

3.lelaki yang masuk masjid kemudian keluar dari masjid itu tanpa mengerjakan solat tahiyyatul masjid.

4.orang yang melintasi tanah perkuburan tetapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan mereka.

5.lelaki yang masuk pada hari jumaat ke suatu kota,kemudian ia keluar dari kota itu tanpa mengerjakan solat jumaat berjemaah.

6.lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama,tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7.dua orang lelaki yang bersahabat tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing2 dan keluarganya.

8.lelaki yang mengundang seseorang untuk menjadi tetamunya tetapi tidak dipedulikan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9.pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu sahaja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.orang yang tidak menyedari jiran tetangganya yang merintih kelaparan sedangkan ia sendiri makan kekeyangan di dalam rumahnya.


" HENDAKNYA KITA MENGUKUR ILMU ITU BUKAN DARI TUMPUKAN BUKA YANG KITA BACA,BUKAN DARI TUMPUKAN NASKAH YANG KITA HASILKAN,BUKAN DARI PENATNYA MULUT DALAM DISKUSI,TAPI DARI AMAL YANG KELUAR DARI SETIAP DESAH NAFAS KITA "(IBNUL QOYYIM AL-JAUZIYAH).


KEBESARAN AL-QURAN........

-sesiapa yang mampu membaca al-quran dengan sempurna tetapi dia tidak membaca 100 ayat satu hari,quran akan melaknatnya..

-kehebatan al-quran adalah allah menjaganya,sehari kita tinggal al-quran 10 hari quran akan tinggalkan kita.bayangkan kalau bertahun2 kalau kita tinggalkan al-quran,quran tidak akan kenal kita.

-hebatnya allah,dia tidak menyusahkan kita untuk bercakap DENGANNYA malah di panggil sangat dekat DENGANNYA untuk diberikan rahsia2 kebesarannya di dalam al-quran..


TANDA-TANDA AL-QURAN MENGUTUK KITA....

-Di depan orang kita di sanjung tetapi di belakang kita di hina dan di kutuk.

-rezeki tidak pernah cukup.

-rumah tangga tidak tenang.

-semua orang kita anggap musuh.

No comments: