Sunday, May 13, 2012

SEKILAS CERITA TENTANG SYRIA...


para penyokong bashar al-asad bersujud diatas gambarnya...


salam..korang..aku dah lama nak tulis entry pasal pergolakan disyria ni,tapi entah kenapa hari ni baru aku tergerak untuk menulisnya,maafkan diriku yang mengambil sikap sambil lewa dalam menyebarkan perkara yang sepatutnya...


Syria sekarang telah dipimpin oleh seorang pemimpin yang sangat-sangat jahat yang bernama bahsar al-assad,merupakan puak syiah yang sangat dengki pada umat islam sunni..korang tau tak syiah tu sapa sunni tu sapa..syiah tu mereka yang menyokong saidina ali dan mengenepikan nabi muhammad,sedangkan sunni adalah mereka yang berpegang pada allah dan rasulullah..kalau nak tau lebih lagi,korang boleh search sendiri..


Punca pergolakan disyria berlaku apabila ada sekumpulan kanak-kanak yang menulis didinding KAMI MAHU MENJATUHKAN KERAJAAN...mereka semua telah ditangkap oleh rejim si bashar al-assad ni,dan kanak-kanak tersebut telah disiksa dengan mencabut kuku mereka,dan sebahagian daripada kanak-kanak tersebut telah mati akibat teruk disiksa.
Datang ibu bapa mereka untuk menuntut anak masing-masing,tapi pihak rejim telah meletakkan syarat,jika mereka ingin mengambil anak mereka,mereka perlu menyediakan puak sunni sebagai ganti..(ini versi yang aku dengar,tapi ada versi lain yang cakap diorang kena sediakan wanita-wanita dari kalangan sunni untuk dikahwinkan dengan diorang,ini merupakan 1penghinaan kerana wanita-wanti itu sebenarnya bukan untuk dikahwini tapi akan dirogol oleh puak syiah)


Untuk pengetahuan korang..jumlah puak syiah disyria hanya 6% ,10% kritisan,dan selebihnya adalah muslim..


Banyak dah sebenarnya si bashar al-assad dan pengikutnya buat jahat,antara kejahatan diorang :

1-kalimah syahada diubah!

2-wanita-wanita dirogol dihadapan ahli keluarga.

3-413 orang telah syahid di dalam penjara.

4-Dilarang menyebut takbir,dan jika ini terjadi,ianya merupakan 1 kesalahan..

5- Seorang ukhti bernama Zainab Al-Husni dari Hims, di Madinah Khalid bin Al-Walid. Beliau telah ditangkap dan mahu diperkosa oleh tentera yang menangkapnya. Tetapi beliau melawan. Lantas beliau dibunuh dan telah dipotong 4 KERAT.. Anggota badan yang dikerat itu dimasukkan ke dalam plastik, lalu dicampakkan ke hadapan keluarga beliau.

maklumat lanjut boleh tengok sini sumber




kalimah syahadah diubah!!




surah al-ikhlas diubah dengan memasukkan namanya(al-assad)!!



korang boleh nilai sendiri islam ke tak lagi si bahsar al-assad bangang ni....berapa ribu nyawa yang dah dia ambik!!kalau sampai ayat al-quran pun dia dah ubah,siap suruh sujud kat dia lagi,islam ke lagi??



ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan..

2 comments:

Telor Power said...

mgkin dia pengikut syi'ah kot. agak jer

conan said...

dia memang syiah pun,cumanya dlm syiah tu mungkin ada cbng2 dia..sy sndr pun sbnrnya xmndalami lg ttg cbng2 diorg ni..tp sbnrnya sy dh bc buku psl dia,alhamdulillah,skrg sy lbh fhm..