Tuesday, September 10, 2013

SEDIKIT KALAM MOTIVASI..


mesti baca dan cuba untuk memahami maksud yang mendalam ini..

1-Solat bukanlah "tayar ganti" yang anda tarik keluar ketika dilanda masalah ,tapi ia adalaha "stereng" yang menunjukkan jalan benar.

2-Maka,kenapa cermin depan kereta begitu besar dan cermin pandang belakang begitu kecil??Ini kerana masa lalu kita tidak begitu penting seperti masa hadapan kita,maka pandanglah kehadapan dan majulah.

3-Persahabatn ibarat sebuah buku,ia mengambil masa yang sedikit untuk dibakar,tapi bertahun2 untuk ditulis.

4-semua perkara dalam kehidupan ini hanyalah sementara.Jika ia berjalan dengan baik,nikmatilah,ia takkan kekal lama.Jika ia berjalan dengan teruk,jangan sedih,ia juga takkan kekal lama.

5-kawan2 lama adalah emas,kawan2 baru adalaah berlian,jika anda mendapat sebutir berlian,jangan lupa emas tersebut kerana untuk memegang sebutir berlian,anda mesti sentiasa memerlukan tapak emas.

6-Acapkali,ketika kita hilang harapan dan berfikir inilah pengakhirannya,ia hanyalah liku,bukannya penamat!!

7-Apabila allah menyelesaikan masalah2 anda,anda percaya memiliki kemampuan.Apabila allah tidak menyelesaikan masalah2 anda,DIA percaya akan kemampuanmu.

8-Seorang yang buta bertanya kepada seseorang bijaksana "bolehkan ada sesuatu yang lebih teruk berbanding kehilangan penglihatan??" Dia menjawab "ya,kehilangan visi anda!!".

9-Ketika anda mendoakan orang lain,allah mendengar kepada anda dan merahmati mereka,kadang kala apabila anda selamat dan bahagia ,ingatlah bahawa seseorang telah mendoakan anda.

10-Rasa bimbang tidak menghilangkan masalah hari esok,ia menghilangkan kedamaian hari ini.


terima kasih pada yang sudi berkongsi..

ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan...
No comments: