Friday, May 8, 2015

I WANNA BE A WRITER..

Assalamualaikum...ok..stat cite dengan " i wanna be a writer" stat write something since i was 12 year old...tulis skrip..alhamdulillah berbuku-buku jugak, walaupun cite2 yang aku tulis tu cite recycle yang dah ditayangkan kat tv, but 1 story i write by myself,my own idea,tak ciplak sapa2 punya cerita..tapi sayangnya..semua skrip tu aku dah bagi pada kawan2 aku sebagai tanda kenang-kenangan..ok takpe...aku redha...barang yang lepas jangan dikenang lagi...but still
                                                                                         



masuk sekolah menengah..satu hari,kami diberi tugasan untuk menyiapkan1 puisi mengikuti kretiviti masing-masing..ok..takpe..mula-mula aku buntu,aku tak tahu nak buat apa,then dapat 1 idea,aku nak buat poem untuk mak aku..hehehe...aku ambik kotak n jadikan dia kad,aku tulis dalam tu,aku balut cantik-cantik. Esoknya aku volunteer jadi orang first baca apa yang aku tulis tu, aku tahu aku bukannya seorang penulis yang baik, tapi sekurang2nya aku nampak ketua kelas aku mula sebak bila aku baca puisi untuk mak aku tu,tapi sebenarnya aku tak sangka pun yang some1 akan touching dgn puisi aku tu..hehehe..




yup!!bila aku dah masuk universiti,aku dengan tekadnya " i want to be a writer!!!"...nampak..semangat tu..aku tak tahu aku ni katogeri old school ataupun lapuk ketinggalan zaman,walaupun zaman sekarang orang guna laptop aku masih menulis guna kertas dan pen!!aku tulis sampai jadi banyak,terus terang aku memang takde basic untuk jadi penulis, 1hari aku dapat contac dengan sorang penulis skrip, kalau aku cakap korang mesti kenalnya sapa dia,dia mula ajar aku sikit2 untuk menulis walaupun kadang-kadang ada yang aku tak faham, perkenalan kitorang terhenti macam tu je, sekarang dia dah famos,aku selalu nampak nama dia kat TV, and baru juga dapat award,tahniah...jadi tinggal lagi aku sorang2 tanpa panduan..




aku tak putus asa..1 hari aku dapat contac seorang hamba allah,yang kalau aku sebut sekali je nama dia,korang mesti kenal punya,aku tak tahu kenapa allah mudahkan sangat urusan aku,aku dapat cakap kat dia yang aku nak hantar skrip yang dah aku tulis, dia suruh hantar kat email dia,time tu aku happy sangat..but like i said before,im not a good writer,aku tak dapat apa2 feedback pun dari dia,and dari situ aku sedar,yang aku ni memang tak layak lagi nak jadi writer..its sad but sokey..aku terima and redha...




sekarang...mesin taip aku ni dah sunyi dari cerita-cerita baru aku, sokey conan...aku terharu masa aku mula menulis masa umur 12 tahun tu,ramai tertunggu-tunggu cerita baru dari aku,sampai cikgu aku sendiri selalu tanya bila cerita baru nak siap??hahaha...sekurang-kurangnya masih ada lagi yang menghargai penulisan aku yang tak seberapa tu. cerita baru aku banyak tulis dalam hati.




aku tak kata aku putus asa,aku tak kata aku kecewa,cuma aku rasa sekarang belum masanya lagi, hidup aku sekarang pun dah macam buku,cuma aku tak tulis story pasal hidup aku,tapi memang aku simpan dalam hati yang satu hari nanti "i will write a book" sebelum aku menghembuskan nafas aku yang terakhir ni..cuma aku berharap sangat akan ada someone yang akan guide aku,and paling aku perlukan semangat dari seseorang...yup..i will write a book...

p/s : penat otak & badan,seharian di perpustakaan..selamat malam hamba allah semua :)


ikhlas dari hamba allah serba sederhana...conan..

1 comment:

logorithm said...

Share lah puisi pasal ibu tu...