Saturday, February 8, 2014

CERAMAH USTAZ DON..30 JAN 2014..KEDUTAAN MELAYSIA,EGYPT..

Salam...sepatutnya aku update benda ni dah lama..tapi entah kenapa terlambat lak..

Aku ada dengar ceramah ustaz don,xdela ceramah sangat..tapi more tu sembang2 biasa...kat kedutaan malaysia egypt...30 jan 2014..sehari sebelum dia balik malaysia..tak silap aku..actually banyak benda dia shared sebenarnya... 

1- Berkatnya majlis selawat...sekali kita berselawat untuk junjungan besar nabi muhammad 10 kali allah selawat untuk kita...dengan hanya mendengar alunan selawat,mampu tarik seorang gadis melayu yang hampir2 hanyut menjadi muslimah yang paling taat!!itu baru dengar..belum selawat lagi..

2- Kenapa filem P.ramlee ramai orang ingat sampai sekarang..sebab alunan lagu2 yang dia bawak sama alunannya dengan zikir dan qasidah yang korang dengar sekarang..antaranya dalam filem ali baba bujang lapuk...perlu di ingatkan..nak cipta satu irama untuk satu qasidaah bukan mudah ok..pentingnya belajar a'rud qafiyah aku rasa..yang aku sendiri rasa susah..huhuhuh..

4- Allah dah kata...nabi kita..nabi muhammad..akan diberi kelebihan samada sama dengan nabi2 yang terdahulu atau lebih lagi dari itu..kalau nabi musa boleh belah laut,nabi muhammad boleh belah bulan..kalau nabi sulaiman boleh bercakap dengan jin,angin,binatang..nabi muhammad hatta dengan batu sekalipun bercakap dengan baginda..

5- Kenapa perlu Nabi Musa ketuk tongkat dia untuk belah laut??sedangkan doa Nabi Musa adalah makbul?itu tandanya..nak tunjuk kat kita...nak sesuatu benda perlukan usaha..jangan nak senang tapi malas!!!

6- Malaikat...ada yang punya 2,3,dan 4 sayap..jibril ada 300 sayap..kiri dan kanan..nabi muhammad kagum dengan jibril..tapi jibril kata...jangan terlalu kagum dengan penciptaan dia..sebab ada yang lagi besar dari dia..MALAIKAT ISRAFIL..punya 600 sayap..kiri dan kanan..hanya dengan 1 sayap sahaja dah mampu tutup keseluruhan jibril...

7- Kita...jangan terlalu bangga dengan ilmu yang kita ada..tarbiyah manusia itu penting..bukan tunjuk pandai xkena tempat..jangan biadap dan jangan abaikan apa kata orang tua..mereka lagi arif dari kita..kalau kita dah solat 20 tahun..mereka dah solat 40 tahun..mungkin 50,60 tahun...orang dulu2 tarbiyah mereka lagi kuat..mereka tak banyak soal..kenapa begitu begini...bukan mereka tak tahu,cuma bila allah perintahkan sesuatu..buatlah dengan hati yang terbuka..jangan banyak soal!!!mereka mentarbiyah orang dengan perlakuan..bukan dengan hanya percakapan..

8- Setiap hari kita solat...minta hidayah,petunjuk,dan bantuan dari allah..takkanla xde satu pun allah tak makbulkan..jangan bohong!!!20 tahu solat..takkan xpernah sekalipun allah makbulkan..check balik diri..jangan main kata je kat tuhan..

9- LELAKI..jangan kencing berdiri..bila korang kencing berdiri..air kencing korang tak keluar habis..bila korang bersama dengan isteri korang..air mani korang akan bercampur dengan air kencing..bila dah jadi anak..maka ianya bercampur dengan benda yang tak elok..pembentukan anak bermula dari anda...jangan kotorkan benih korang..jangan lupa berdehem 3kali lepas membuang...

10 - Bila bersama isteri..jangan berjimak melalui belakang..apa tu..aku lupa lak istilah dia..xpela..yang dah kawin pahamla tu..jangan buat gitu,allah laknat!!

11- Kaum yahudi dan nasrani..diorang mengaku diorang ada nabi..diorang ada kitab..tapi diorang bunuh nabi diorang..diorang jauh dari nabi...kita zaman sekarang memang tak bunuh nabi kita,tapi jangan kita bunuh memori kita tentang nabi kita,kalau tak,kita ni sama je macam ummat terdahulu..mereka yang jauh dari nabi,akan keras hati..dan mereka yang keras hati adalah mereka yang berlonggok dosa..moga allah jauhkan..kaji balik kisah para anbiya..tanya diri sendiri khatam belum tentang sejarah para anbiya..kalau dah..alhamdulillah..maknanya korang tahu jugak kisah nabi ilyas dan ilyasa'..kan??

12- Sekarang..budak 12tahun pun dah ada anak..dah tahu apa itu seks..cakap kat doktor,konon kena rogol dan liwat..ni bukan cerita luar negara..ni cerita dalam negara kita..mohon kita2 semua ni buat kajian sikit..banyak benda yang perlu dibaiki..jangan hanya tunding jari..setiap dari kita ada tanggungjawab..dan allah pasti akan tanye kat akhirat nanti..tahukah anda..jiran kita ada hak untuk kita..tahu x??jadi..sebarkanlah apa yang sepatutnya..

itu antara yang mampu aku taip kat sini...maaf kalau aku ada tersalah bicara..tersalah fakta..mata aku dah mengantuk sangat..dah 2.40 pagi...otak aku dah stuck rasa..harap2 semua dapat rasa manfaatnya...tiga benda penting..terapkan dalam diri BERADAB,BERAKHLAK,TERBIYAH..

sekian..wassalam..


ikhlas dari hamba allah serba sederhana..conan..


No comments: