Monday, March 31, 2014

SECARA RINGKAS TENTANG APRIL FOOL..

SALAM...

aku rasa aku dah pernah tulis entry pasal APRIL FOOL...tapi lamanya entry la..xpela...aku taip sekali lagi sejarah pasal APRIL FOOL...

1 APRIL 1487...

ummat islam di spanyol ditipu oleh tentera salib lalu mereka semua dibunuh kejam di pelabuhan Granada,tentera salib bersorak gembira pada hari itu atas kejayaan mereka menipu ummat islam...

Tentera salib membuat pengumuman bahawa penduduk boleh keluar dengan selamat dan boleh menaiki kapal yang telah disediakan untuk keluar dari spanyol,sebaik sahaja ribuan ummat islam keluar,mereka dibunuh dengan kejam,rumah mereka dibakar,takde 1 pun yang terselamat,bahkan kapal yang dijanjikan itu juga turut dibakar...jadi...MASIH ADA YANG NAK SAMBUT APRIL FOOL??silakan kalau mahu,tapi secara teorinya "ANDA AKAN KELIHATAN BODOH JIKA ANDA MEMPERBODOHKAN ORANG LAIN"...tolonglah jangan jadi bodoh,sebab fitrah akal manusia,tuhan jadikan bukannya bodoh...

ikhlas dari hamba allah serba sederhana...conan..

1 comment:

Havemercy Joan said...

oi. jgn nak ikt ske hati ko je nk bantai post entry kalu x tahu bnde tu sahih ke x. lain kali bt research DALAM2 dlu sblum bt statement/conclusion, jgn ikt ske hati ko ckp ini haram itu haram hanya sbb org lain ckp mcm tu. jgn nak rosakkn bangsa/agama ko sndri. stahu aku manusia pn ada akal jga kn utk bfkir scara kritis smada bnde mcm ni btul ke x. melainkan ko mmg malas nk research dan ko copy dan pste je org pnye study pastu share kat blog. jgn menyesatkan org lain atau agama ko sndri. ko ni dah ble kire mnghasut, bdosa klau share bnde2 yg x betul. jgn mmperbodohkn diri sndri.