Sunday, June 9, 2013

WHAT WAS THE RELIGION OF JESUS AND MOSES ( AHMAD DEEDAT )

salam...sedikit pengenalan tentang ahmad deedat,pendebat terbaik dunia...
almarhum syeikh ahmad deedat.-Ahmad hussein deedat.
-Lahir pada 1 julai 1918.
-Asal : Surat,gujara,india.
-Meninggal dunia : 8 ogos 2005 (umur 85 tahun).
-Anugerah : king faisal international award (1986).

Beliau telah berhijrah ke afrika selatan bersama ayahnya untuk membantu keluarga mereka yang hidup melarat,saat perpisahan itu,itu jugalah kali terakhir pertemuan antara beliau dan ibunya kerana ibunya telah meninngal dunia beberapa bulan setelah keberangkatan beliau bersama ayahnya ke afrika selatan.

Disana ahamd deedat bekerja sebagai penjual garam,di afrika selatan saat itu kebanyakan penduduknya adalah beragama kristian,ahmad deedat sering ditekan dengan dakyah mereka yang datang bertalu-talu,dan setiap kali itu juga ahmad deedat bisa melawan dakyah mereka,dan tetap dengan agamanya,kerana kuatnya tekanan kaum kristian ketika itu terhadap umat islam,ahmad deedat berazam untuk menghentikan propaganda kristian yang salah!!

Ahmad rajin membaca dan mengkaji tentang agama,sehingga beliau terjumpa kitab "izhar ul haq" ( truth reveald ) karangan rahmatullah kiranvhi,hasil dari pembacaan kitab inilah bermulanya ahmad mula membeli kitab biblenya yang pertama.

Dilahirkan dan dibesarkan disebuah negara sekular dan akhirnya ahmad berjaya menjadi seorang sarjana yang arif tentang agama kristian,malah ahmad berani masuk ke negara amerika untuk berdebat dengan para sarjana kristian disana.

Antara pendebatan beliau yang hebat antara paderi josh Mcdowell yang bertajuk " BENARKAH NABI ISA DISALIB?? " dan paderi jimmy swaggart yang bertajuk " ADAKAH INJIL KALAM ALLAH " . Malah dikhabarkan ahmad turut mencabar paderi katolik  pope john paul untuk berdebat pada tahun 1984,kerana john sentiasa mempertikaikan setiap hujah-hujannya dalam siri perdebatannya,tetapi cabaran itu tidak disahut oleh john.

Ahmad Deedat adalah orang yang paling awal menganggotai Islamic Propagation Centre International (IPCI)  dan menjadi presidennya hingga tahun 1996,telah menerbitakan lebih daripada 20 buah buku dan mengedarkannya secara percuma kepada umum.

Ini adalah sebahagian dari kisah hidupnya,banyak sejarah yang perlu kita tahu mengenai pendebat lagenda dunia ini,dan dikhabarkan ahmad deedat sangat mengenali Tunku Abdul Rahman Putra Al-haj bekas perdana menteri malaysia yang pertama,mereka pernah bertemu dan saling berhubung.

Dibawah ini saya sertakan antara soal jawab ahmad deedat..himpunan debatnya yang terbaik,in sha allah,akan datang akan menyusul siri debatnya yang lain,sama-sama kita sedekahkan al-fatihah buat almarhum syeikh ahmad  deedat...
DR ZAKIR NAIK ANAK DIDIK AHMAD DEEDAT.

 WHAT WAS THE RELIGION OF JESUS AND MOSES ( AHMAD DEEDAT )
sumber wikipedia.. badarkisas...shah8...tamanulamaikhlas dari hamba allah serba sederhana...conan..


No comments: